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Topic:    Referral fees paid to retired lawyers  

Digest: A retired lawyer may receive a referral fee as long as the retiree maintains joint         
responsibility for the referred matter.   

 
Rules:  1.5, 5.1, 5.4 
 
FACTS: 
 
1. The inquirer was a sole New York lawyer who practiced contingency-fee personal injury 
law in New York. While in practice, the inquirer handled cases only in the venue where the inquirer 
had an office, and referred matters outside that venue to other unaffiliated lawyers (A and B).  Last 
year, in contemplation of retirement, the inquirer reached agreement with another unaffiliated 
lawyer (C) to take over the inquirer’s remaining unresolved matters.  This agreement provided for 
the inquirer to receive a third of the C’s net recovery from each of the referred cases, that is, a third 
of C’s legal fee.  The inquirer’s arrangements with A and B, made before retirement was 
considered, are not materially different.   

2. About a year ago, the inquirer closed the office the inquirer had maintained.  Before doing 
so, the inquirer communicated with each current and former client about the impending retirement.  
Separately, the inquirer wrote to those clients whose matters had been referred to C, together with 
an invitation to contact the inquirer about the client’s matter with any questions or concerns.  
According to the inquirer, no client has complained about C’s services.  Meanwhile, C has entered 
engagement letters with each of the referred clients, as have A and B.   

3. The inquirer is currently registered with the Office of Court Administration (OCA) as an 
active lawyer.  The inquirer wishes to change his status to “retired.”  The inquirer is concerned, 
however, that this change of status may adversely affect the fee arrangements on the referred cases 
or insurance coverage if the inquirer receives compensation for the referred cases.  
 
QUESTIONS: 
 
4. May a retiring lawyer end “joint responsibility” for a matter upon retirement in order to 
share in a legal fee the claim for which arose before retirement? 

5. Does a lawyer’s duty to share “joint responsibility” to share a legal fee depend on whether 
successor counsel enters into a separate engagement letter with the referred client? 

6. Does a retired lawyer’s receipt of a legal fee for previously referred cases affect the retired 
lawyer’s insurance coverage?  

 OPINION: 

7.  Rule 1.5(g) of the N.Y. Rules of Professional Conduct (“Rules”) says: 
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(g)  A lawyer shall not divide a fee for legal services with another lawyer who 
is not associated in the same law firm unless:  

 
1) the division is in proportion to the services performed by each lawyer or, by 

a writing given to the client, each lawyer assumes joint responsibility for the 
representation;  

 
2) the client agrees to employment of the other lawyer after a full disclosure  

that a division of fees will be made, including the share each lawyer will receive, 
and the client’s agreement is confirmed in writing; and  

 
3) the total fee is not excessive. 

 
8. In N.Y. State 1201 (2020), we considered issues similar to those in this inquiry.  There, the 
inquirer had received a referral in a contingency-fee matter from a lawyer with whom the inquirer 
had agreed to share in any legal fee but who later retired under the OCA rules.  Those rules provide 
that a “retired” lawyer may not receive compensation for legal services rendered while retired.  22 
N.Y.C.R.R. § 118.1(g); see N.Y. State 1201 ¶ 5.  The issues we addressed, among others, were 
whether paying the referral fee was an impermissible fee-sharing arrangement under Rule 5.4(b), 
which forbids sharing legal fees with non-lawyers, or under the above-quoted Rule 1.5(g), which 
regulates fee-sharing between unassociated lawyers.  N.Y. State 1201 ¶ 8.   

9. In that opinion, we concluded that Rule 5.4(b) was “inapposite” because an OCA-retired 
lawyer is still a lawyer; only the courts may strip of a person of a law license.  Id. ¶ 17.  An 
individual’s status with the OCA does not alone affect the person’s membership in the bar, and 
expressly allows a retired lawyer to perform legal services for no compensation.  Thus, no issue 
arises about sharing fees with a non-lawyer.  As for Rule 1.5(g), we decided that the retired 
recipient of the referral fee must continue to bear “joint responsibility” for the matter, and modified 
prior opinions suggesting that an OCA-retired lawyer could not discharge that responsibility.  Id. 
¶¶ 12, 18.  We adhere to these views.                  

10. Accordingly, the answer to this inquiry’s first question – whether the inquirer may end 
“joint responsibility” for the referred matters upon retirement – is no, at least as long as the inquirer 
wishes to share in the legal fees that the referred cases may generate.  In N.Y. State 1201, drawing 
on lessons from N.Y. State 961 (2013), we likened the assumption of “joint responsibility” to the 
duties of a supervisory lawyer under Rule 5.1.  “As a member of the bar, for example, such a 
[retired] lawyer could remain available for consultation, could oversee case developments to assure 
compliance with the Rules, and would remain jointly responsible to the client for the matter, with 
continued exposure to any financial and ethical repercussions.”  N,Y, State 1201 ¶ 18.   

11. The answer to the inquirer’s second question – whether successor counsel’s engagement 
letters with the referred clients ousts the duty of “joint responsibility” – is likewise no.  Rule 1.5(g) 
proscribes sharing a fee with an unassociated lawyer unless the division is in proportion to the 
services each provides (not applicable here) or the unassociated lawyer assumes “joint 
responsibility” for the matter.  That successor counsel may also bear responsibility for the matter 
does not allow for fee-sharing with an unassociated lawyer unless the latter remains jointly 
responsible.  Indeed, Rule 1.5(g) requires that the client consent to the division of fees in a writing 
that discloses both the referring lawyer’s joint responsibility and anticipated share of the fee.  This 
language would be meaningless if successor counsel’s engagement letter eviscerated the referring 
lawyer’s continuing duty to the client.   

12. Finally, the inquirer’s third inquiry – about the impact of receiving a referral fee on the 
inquirer’s insurance coverage – is outside our jurisdiction. Nothing in the Rules addresses this 
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issue.  As we have said, both its own rules and our opinions allow an OCA-retired lawyer to 
continue to perform legal services.  Nevertheless, insurance coverage is a contract issue and thus 
a question of law, on which we do not opine.        

CONCLUSION: 
 
13. If a retired lawyer wishes to receive a referral fee on matters now handled by successor 
counsel, the retired lawyer must continue to bear “joint responsibility” for the matters of which 
clients are informed and to which they consent.    
 
(11-22) 
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